Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Deco
    Rider
    • 2008
    • 612

idas, do glinki bilt hamber nie potrzebujesz QD ona działa na samej wodzie.

Komentarz

• misiek_rd
      Ambiente
      • 2004
      • 201
      • Octavia III (5E3)
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

idas, jeżeli chodzi o wosk to polecam któryś z:
      - Meguiars #16 Paste Wax
      - Collinite 476
      - Bilt-Hamber Finis-Wax
      Dwa pierwsze używam i jestem z nich bardzo zadowolony, natomiast o Bilt-Hamber słyszałem wiele dobrego.
      Dobre politury/odżywki robią Chemical Guys:
      - Wet Mirror Finish Ultra Slick
      - eXtreme shine EZ CREME

Komentarz

• voytek
        Rider
        • 2010
        • 480
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Big, mam jeszcze pytanko odnoście wosku Cleaner Wax Liqiud http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=270 . Jak dobrze rozumiem, to takie odżywka i wosk w jednym. Czy można użyć tego zamiast: Deep Crystal Polish http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=268 i Deep Crystal Carnauba Wax http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=271 .
        A jeszcze odnoście tego Deep Crystal Polish - czy nakłada się to takim samym aplikatorem jak wosk http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=404 (oczywiście osobnym) i czy jako, że to jednak środek ścierny (z nazwy sądząc) nie powstaną hologramy przy nieumiejętnym użyciu?

Komentarz

• M4ciek
          Drive
          • 2010
          • 63

czy w sklepie Meguiar's nadal jest niżka 10%?

jeśli tak, to jak się z niej korzysta? złożyłem sobie koszyk do zamówienia, w polu "Kod rabatowy" podałem "OctaviaPolskaKlub" ale kod jest nieprawidłowy :roll:
          06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
          19.11.2010 - odbiór auta :-)

Komentarz

• pawelpap
            Ambiente
            • 2010
            • 182

jak coś to kod OCP , w skrócie

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

M4ciek, OPK, ostro poleciałeś :haha:

Komentarz

• M4ciek
                Drive
                • 2010
                • 63

abstinent: odsyłam do pierwszych stron tego tematu :-P

dokładnie 1 post na 2-ej stronie :diabelski_usmiech - tam to znalazłem :roll:
                06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
                19.11.2010 - odbiór auta :-)

Komentarz

• PieTrzaK
                  L&K
                  • 2009
                  • 1323
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam serdecznie.
                  Jestem kompletnym laikiem w kwestii tych wszystkich magicznych środków do pielęgnacji auta. Prosiłbym o jakieś instrukcje co mam zrobić.

Auto 11 letnie. Nie Skoda ale to chyba nie problem :P Z lakierem w sumie nic nie robione. Za 2 tygodnie autko czeka wymiana progów, malowanie zderzaka i porządna polerka.

I tutaj przechodzimy do sedna - co potem, aby efekt odnowionego auta utrzymał się jak najdłużej?

Próbuję od jakiegoś czasu przewertować te 169 stron, ale im więcej czytam tym bardziej głupieje.

Komentarz

• ShiningCar
                    Drive
                    • 2011
                    • 96

Zamieszczone przez PieTrzaK
                    Próbuję od jakiegoś czasu przewertować te 169 stron, ale im więcej czytam tym bardziej głupieje.
                    W skrócie :

Mycie na dwa wiadra (w jednym opłukasz gąbkę/rękawicę)
                    Glinkowanie
                    Mycie
                    Cleaning ( AIO lub Cleaner)
                    Woskowanie
                    Zabezpieczenie (QuickDetailer)

Tyle z zewnątrz :-)
                    Car Detailing

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Ostatnio dostałem zlecenie na wyczyszczenie i przygotowanie do sezonu kompletu kól letnich z VW Golfa. Kół na oczy nie widziałem, ale zgodziłem się podjąc zadania. Niesety to co wczoraj zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania :shock:
                      Koła z z Golfa IV (na oryginalnych alumach) miały jakies 5 lat i przez ten okres czasu nie były wogóle czyszczone (tyle co przy zwykłym myciu na myjni). 2 falgi juz miały dosc widoczne wżery zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz.
                      Tak to wyglądało na początku:

W ruch więc poszły kosmetyki - all whell cleaner od Megsa, szczotka do kół megsa, glinka Megsa, pędzelek do kół Swisswax, DC2 oraz na koniec wosk Collonite 476s (autobahn szkoda mi było na te felgi).
                      Oto efekty mojej 3,5 godzinne pracy (nie sa rewelacyjne ale felgi byly po prostu zmasakrowane):

Przepraszam za jakość zdęć ale zapomniałem apratu więc zdjęcia zrobione zostały telefonem.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

Big, nieżle ale myślę że te felgi nadają się tylko do piaskowania już żadne kosmetyki na te wżery nie pomogą :roll:
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• dwaoka
                          Elegance
                          • 2010
                          • 927

panowie ta polerka z aktualnej gazetki Lidla jest coś warta czy g.... warta?
                          bkc+dsg

Komentarz

• Andrzej Z.
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 710
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez dwaoka
                            Daj jakas linke do tej polerki bo jakos jej nie widze w Lidlu
                            CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                            Perfect Service by DobryGrześWawa
                            ET-14,352

Komentarz

• wojtech
                              Drive
                              • 2010
                              • 67

Zamieszczone przez Andrzej Z.
                              Daj jakas linke do tej polerki bo jakos jej nie widze w Lidlu
                              Proszę: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_17925.htm

Komentarz

• Deco
                                Rider
                                • 2008
                                • 612

ta polerka jest g... warta

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Umylem dzisiaj swoje auto szamponem, a potem glinka dokonczylem oczyszczenie. Wiecie ile mi to zajelo? Od 12:30 do 19...troche masakra. Wydaje mi sie ze sie nie obijalem, ale trzeba bylo sie namachac glinka, zeby wszystko bylo rzeczywiscie czyste. Myslalem, ze przod auta bedzie uwalony najbardziej, a tu sie okazalo ze drzwi tak gdzies do wysokosci 30cm od progow byly najbardziej zabrudzone. Potem troche na tylku i przedni zderzak. Reszta niemalze czysciutka.
                                  Chyba w jednym miejscu troche za bardzo przytarlem sobie glinka, ale zweryfikuje to jutro.
                                  Zarzuce jeszcze Megsa UC, a potem poloze wosk. Zapowiadaj slonce, wiec w sam raz na wykonczenie i pokazanie sie swiatu.
                                  Mam nadzieje, ze to wszystko okaze sie czegos warte :| , bo generalnie auto ma 3 miesiace i 3600km. Zatem jesli co 3 miesiace ma byc tak uwalone i trzeba sobie robic caly proces, to nie wiem czy tego nie oleje.

[ Dodano: Nie 03 Kwi, 11 00:38 ]
                                  Hmmm...w sumie to zaczalem sie zastanawiac, czy jest sens poki co stosowac Megsa UC na tak nowym lakierze, na ktorym mam tylko troche rysek, widocznych pod swiatlo.
                                  Co radzicie? Przejsc od razu do nakladania wosku po glince + splukanie i wytarcie?
                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez Maru 123
                                    Big, nieżle ale myślę że te felgi nadają się tylko do piaskowania już żadne kosmetyki na te wżery nie pomogą :roll:
                                    Maru, dokładnie tym felgom jest wstanie pomóc tylko piaskowaie i ponowne lakierowanie. Ale roboty było przy nich od choroby i ciut, ciut.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• idas
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 828

Dobra, ja skonczylem ze swoim autem. Rzeznia troche bo zeszly mi na to sobota i niedziela (13 - 19). Ale efekt jest super. Ja robilem w ten sposob:
                                      1. Splukanie.
                                      2. Gruntowne mycie.
                                      3. Glinkowanie.
                                      4. Usuniecie zarysowan.
                                      5. Wosk.

Teraz mam nadzieje, ze efekt bedzie widoczny dosc dlugo :P Uzywalem wosku Megsa #26. Niestety dzisiaj akurat leje caly dzien, wiec moge sprawdzic jak wosk sie trzyma, ale wolalbym zeby w ogole nie padalo :P

To co ja moge przekazac dla przyszlych zapalencow:
                                      - Jak najwiecej scierek z mikrofibry. Ja mialem 4 i to stanowczo za malo do szybkiej pracy.
                                      - Uwaga na pylenie wosku. Akurat mi ten #26 troche pylil ale podczas jazdy wszystko zeszlo. No i trzeba bylo troche sie namachac recznikiem zeby zebrac pozostaly wyschniety wosk.
                                      - Uszczelki troche ciezko domyc po wosku.
                                      - Megs UC daje rade (przynajmniej na dosc nowym lakierze). Wszystko co chcialem zeszlo przy recznym nakladaniu. Wymieklem tyko przy nakladaniu go na dach, bo do niektorych miejsc praktycznie nie dosiegalem, a UC strasznie szybko wysycha i trzeba miec dobra (najlepiej nowa mikrofibre), ktora dokladnie i szybko sie wszystko zbierze.
                                      - Dla zupelnie nowych, ktorzy maja jakies obawy przed stosowaniem danego srodka: polecam odkrecic tablice rejestracyjne i sprawdzic zawsze na powierzchni pod tablicami
                                      -

[ Dodano: Pon 04 Kwi, 11 16:41 ]
                                      Aaaa i jeszcze cos: jak czyscicie aplikatory po wosku i UC? Poki co wyplukalem je w cieplej wodzie z dodatkiem mydla.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez idas
                                        jak czyscicie aplikatory po wosku i UC?
                                        Wrzucam do pralki razem ze ściereczkami.
                                        Gratuluję efektu
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8160
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Deco
                                          ta polerka jest g... warta
                                          http://allegro.pl/polerka-samochodow...528550267.html ta chyba bedzie lepsza
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• skipper.u
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 480
                                            • Superb III (3V3)
                                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

jaką szmatką myjecie szyby? bo mikrofibrą coś mi nie wychodzi, albo mam zły płyn (CarPlan Ultra Glass Cleaner kupiony w Realu), smugi mi zostają

Komentarz

• GRUBEER
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 936
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez idas
                                              Dobra, ja skonczylem ze swoim autem
                                              Dawaj fotosiki

Zamieszczone przez skipper.u
                                              jaką szmatką myjecie szyby? bo mikrofibrą coś mi nie wychodzi, albo mam zły płyn, smugi mi zostają
                                              płyn którego my używamy i nie mamy problemu to Blue Window z Nielsena i microfibra "GŁADKA specjalnie do szyb"
                                              Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                              Gejsza 6

Komentarz

• arttu
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 84

to i ja się pochwalę moimi trzy dniowymi bojami

1. T.F.R koncentrat aktywna piana z kalgonem
                                                2. Gold Class dokładne umycie na dwa wiadra
                                                3. glinka - najbardziej uwalone były doły drzwi
                                                4. Gold Class dokładne umycie na dwa wiadra
                                                5. Ultimate Compound ręcznie - jak dla mnie rewelacja, oczywiście głębokich rys nie usuwa ale znacznie je maskuje (wygładza) a przede wszystkim bardzo odświeża kolor (tylko ręka boli jak diabli )
                                                6. Meguiars Gold Class Carnauba wax - nałożyłem tylko jedną warstwę ale świadomie chciałem zobaczyć ile będzie trzymał. Samo nakładanie i polerowanie dala mnie bajka zero problemów, efekt też super oczywiście z zaznaczeniem że nie mam odnośnika do innych (dobrych) wosków.
                                                7. wnętrz Sonax Xtreme Kokpit - efekt matowy
                                                8. Autoglym Bumper Care plastiki zewnętrzne plus progi w wnętrzu i bagażnik
                                                9. szyby Autoglym Car Glass Polish - dla mnie rewelacja, zero smug jedyny minus to że przy czyszczeniu powstaje pył

Nadkola, koła i opony pominięte świadomie, po pierwszy zaraz je zmieniam na letnie a po drugie do domu mam polną drogę i błoto było straszne (jednymi słowy szkoda czasu i środków)

Efekt jak na pierwszy raz w pełni mnie zadowala, na pewno muszę jeszcze dokupić co nieco ale nie wszystko naraz. Teraz zobaczymy ile się utrzyma
                                                Podsumowując polecam dla mnie to relax a i ogromna satysfakcja
                                                Załączone pliki
                                                Jest: Czarna Skoda Octavia II Ambiente 2008 1.6 FSI BLF
                                                Była: Zielona Skoda Octavia I SLX 1998 1.6 MPI AKL
                                                A dawno, dawno temu były: Fiat Punto I oraz Mazda 323F
                                                Moja niunia: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=713801#713801

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

Fotki:
                                                  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

I teraz jeszcze pytania:
                                                  a) Jakis sprawdzony sposob na usuwanie zaschnietego wosku z roznych szczelin (lampy, zderzaki itp.)?
                                                  b) Sposob na usuwanie wosku z uszczelek oraz chlapaczy?
                                                  c) Jak oceniacie Megsa #26? Troche mnie w nim drazni, ze bardzo sie pyli przy wycieraniu. Kazdy wosk tak ma?

Komentarz

• Guguś
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2008
                                                    • 1212

Zamieszczone przez idas
                                                    I teraz jeszcze pytania:
                                                    a) Jakis sprawdzony sposob na usuwanie zaschnietego wosku z roznych szczelin (lampy, zderzaki itp.)?
                                                    b) Sposob na usuwanie wosku z uszczelek oraz chlapaczy?
                                                    c) Jak oceniacie Megsa #26? Troche mnie w nim drazni, ze bardzo sie pyli przy wycieraniu. Kazdy wosk tak ma?
                                                    a. karcher
                                                    b. karcher
                                                    c. niech inni się wypowiedzą
                                                    __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

Pracuję...